fbpx Hvad skal du vælge – et realkreditlån eller et boliglån i banken? | AktivFinans – din økonomiske rådgiver

Du er her

Hvad skal du vælge – et realkreditlån eller et boliglån i banken?

Hvad skal du vælge – et realkreditlån eller et boliglån i banken?

Maj 2016

Med de høje bidragssatser, som både Nordea, Nykredit og Totalkredit har varslet overfor deres kunder, vil der sikkert være mange boligejere, der overvejer, om de skal opsige deres kreditforeningslån og erstatte det med et prioritetslån (boliglån) i deres pengeinstitut.

Hvis du går i disse tanker, skal du tænke dig rigtig godt om!

Så lang tid du betaler på kreditforeningslånet, er lånet uopsigeligt, hvorimod et prioritetslån (boliglån) altid vil kunne opsiges, hvis banken måtte ønske det – uanset årsag. Formelt skal de begrunde det, men en begrundelse kan jo være, at de har brug for, at lånet bliver indfriet.

Når alt er vel, og du, banken og samfundet i det hele taget er vel, betyder det selvfølgelig ikke noget. Men den dag, hvor din situation ændrer sig, fx. ved skilsmisse, arbejdsløshed eller lignende, og banken ikke er enig i den løsning, som du vælger, kan de opsige lånet og dermed gennemtvinge et salg af ejendommen, hvorimod du med et realkreditlån – såfremt du kan betale ydelserne – selv er herre over, hvad der skal ske.

Vi har lige været igennem en meget alvorlig finanskrise, hvor nogle pengeinstitutter har haft behov for at få indfriet deres lån. Det vil sige, at pengeinstituttet kunne løse deres problem ved at opsige deres lån, selvom kunderne havde overholdt deres forpligtelser. Dette har en kreditforening ikke mulighed for!

Et andet dilemma er den fremtidige prissætning af lånet. Renten på et kreditforeningslån består reelt af 2 ting, nemlig den reelle rente, der fastsættes i markedet i form af den obligationsrente køberne af obligationerne skal have og et administrationsbidrag. Selvom sidstnævnte bidrag, der fastsættes af kreditforeningen, har været stigende de senere år, så har udsvingene historisk set været markant mindre end det vi tidligere har set på prioritetslån (boliglån).

Rentefastsættelsen på et prioritetslån (boliglån) er i langt højere grad op til banken.

Nogle vil nok påpege, at hvis man ikke er tilfreds med renten, kan man jo bare finde et andet pengeinstitut, men jeg tror, vi alle har kendskab til situationer fra vores netværk, hvor det reelt ikke har været muligt at skifte pengeinstitut.

Vi har været igennem en periode, hvor ejendomspriserne er faldet markant. De mennesker, der har optaget prioritetslån i de gode tider, oplever i dag, at deres lån markant overstiger værdien af ejendommen. Såfremt de har et realkreditlån vil det ikke betyde noget, hvis bare de kan betale, hvorimod de kunder, der har finansieret deres ejendom via banken, nu oplever, at banken stiller krav om en højere rente, idet lånet nu betragtes som et forbrugslån og ikke som tidligere som et prioritets-/boliglån.

En af vore klienter – en ung mand - købte midt i 0’erne et hus i en mindre stationsby på Sjælland. Huset var bl.a. finansieret via et boliglån i banken, og den unge mand overholdte til punkt og prikke sine månedlige indbetalinger til banken.

På grund af Finanskrisen var ejendommen faldet i værdi, og pludselig meddelte banken ham, at hans prioritetslån (boliglån) nu var ændret til et forbrugslån, idet ejendommen ikke var så meget værd som tidligere. Dette betød, at renten på lånet blev ændret fra 6 % p.a. til 16 % p.a., hvilket gav ham en kæmpe stigning i den månedlige ydelse!

Du kan blive stavnsbundet til banken, hvis du vælger et prioritetslån

Er din bolig finansieret via et prioritetslån (boliglån) i banken, kan du blive mere eller mindre stavnsbundet til din bolig, for hvis ikke et nye pengeinstitut vil overtage lånet, kan du ikke lade det blive tilbage i det gamle pengeinstitut.

Har du derimod finansieret din bolig via et realkreditlån kan du sagtens skifte bank og samtidig bevare dit lån hos det pågældende realkreditinstitut.

Jyske Bank kører i øjeblikket en kampagne via TV-reklamer, hvor de lover, at bidragssatsen hos dem IKKE stiger i 2016 – og ja det lyder da rigtig godt! Men hvad så med bidragssatsen i årene efter 2016? Det er typisk lån, der løber i 30 år.

Har du brug for at få nogle friske øjne til at se på finansieringen af din bolig, står vi gerne til rådighed.

Vi kan kontaktes således:

Ring på tlf. 2970 6655
Send en mail til mail [snabel-a] aktivfinans.dk
Send en SMS til 1245 med ordet AKTIV
Benyt vores kontaktformular på www.aktivfinans.dk


Med venlig hilsen


Flemming Thorslund
Partner

Læs vore øvrige nyhedsbreve her!Bliv kontaktet af os

Det koster ikke noget

Aftal et møde med os, hvor vi helt uforpligtende kan drøfte dine muligheder.

Kontakt os

Menu

AktivFinans
Severinsminde
Severinsmindevej 6
4420 Regstrup

IVS CVR-nr. 3583 0758