fbpx Er Jyske Banks indtog på realkreditområdet godt for konkurrencen? | AktivFinans – din økonomiske rådgiver

Du er her

Er Jyske Banks indtog på realkreditområdet godt for konkurrencen?

Er Jyske Banks indtog på realkreditområdet godt for konkurrencen?

Nyhedsbrev oktober 2014

Vi har i foråret 2014 set 2 væsentlige tiltag fra Jyske Bank omkring realkreditlån. Først overtog de BRF, og senest har de haft stor succes med at markedsføre deres egne ”realkredit” lån.

En del øvrige pengeinstitutter har valgt at markedsføre tilsvarende lån senest SparNord, så mine kommentarer til Jyske Banks produkt er gennemgående de samme til disse produkter

Mit umiddelbare svar på spørgsmålet i overskriften er et klart og rungende NEJ. BRF var det sidste realkreditinstitut, der reelt var uafhængig af bankerne, men det er nu slut. Det er i dag stort set umuligt at få et nyt realkreditlån andre steder, end i det realkreditinstitut din bank har valgt at samarbejde med.

Denne udvikling er nu desværre blevet forstærket af Jyske Banks tiltag med eget realkreditlån. Det lanceres som et realkreditlån, men er reelt et banklån. Det betyder at de almindelige bestemmelser omkring fastsættelse af rente, omkostninger og opsigelse af lånet er gældende. Det vil sige, at det suverænt er Jyske Bank, der fremadrettet beslutter, hvad prisen på lånet skal være, hvad omkostningerne skal være, og ikke mindst om det skal kunne opsiges.

Heldigvis har det været sådan, at et realkreditlån ikke kan opsiges, så længe ydelserne bliver betalt, modsat banklån hvor banken formelt uden begrundelse kan opsige et lån med kort varsel. Sidstnævnte har jo i årtier været betragtet som en teoretisk risiko, men krisen har vist os alle, at det er det ikke, idet rigtig mange mennesker har været udsat for, at deres lån i banken er blevet opsagt, uden at de har misligholdt lånet. I de fleste tilfælde fordi banken var i problemer og havde brug for pengene.

Dette forhold betyder også, at når man først har fået sit realkreditlån, kan man bagefter frit skifte bank, uden at det kræver ændringer på realkreditlånet. I dag er det sådan, at mange mennesker reelt er bundet til deres realkreditinstitut, idet værdifaldet på huset har gjort, at det ikke er muligt at skifte realkreditinstitut. Men heldigvis kan de stadig skifte pengeinstitut, selvom der fortsat er manglende konkurrence mellem pengeinstitutterne, der i praksis vanskeliggør et skifte.

Denne situation er nu under angreb, idet Jyske Bank i lighed med Handelsbanken og mange andre pengeinstitutter tilbyder realkreditlån, der reelt er banklån. Produkterne er absolut gode prismæssigt set, men det er vigtigt at være opmærksom på, at det er banklån og ikke realkreditlån.

Det betyder, at hvis man af forskellige årsager ønsker at skifte bank med sine andre bankforretninger risikerer man at ”realkreditlånet” bliver opsagt, hvilket jo vil vanskeliggøre et bankskifte.

Bliver du teknisk insolvent, arbejdsløs, skilt eller andre ting, der har væsentlig betydning for din økonomi, og har du dit ”realkreditlån” i dit pengeinstitut, herunder Jyske Bank eller Handelsbanken, kan du reelt ikke skifte pengeinstitut, idet et skifte kan indebære en opsigelse af realkreditlånet.

Hvis pengeinstituttet, herunder Jyske Bank eller Handelsbanken får denne magtposition, har de så moral til ikke at udnytte den i form af kraftige prisforhøjelser på de kunder, der ikke kan skifte pengeinstitut?

Jeg synes de senere års udvikling i den finansielle sektor, ikke bare i Jyske Bank og Handelsbanken giver svaret.

Min klare anbefaling er derfor til de fleste, at de ikke skal lade sig friste af at kunne få deres realkreditlån marginalt billigere i banken end hos realkreditten. Denne besparelse vil ikke holde i længden. Min anbefaling er, at man skal holde tingene adskilt så meget som muligt.

Derudover skal politikerne sikre, at realkreditten og bankerne igen bliver adskilt, således at realkreditten igen bliver en konkurrent til banken og ikke et produkt i banken.

 

Med venlig hilsen

Flemming Thorslund
Partner

 

Læs også vores andre nyhedsbreveBliv kontaktet af os

Det koster ikke noget

Aftal et møde med os, hvor vi helt uforpligtende kan drøfte dine muligheder.

Kontakt os

Menu

AktivFinans
Severinsminde
Severinsmindevej 6
4420 Regstrup

IVS CVR-nr. 3583 0758